ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Compra pública d’innovació, un camí per competir

Casos d'empresa   Anxo Armada, CEO i fundador de 8wires

Anxo Armada, CEO i fundador de 8wires. Compra pública d’innovació, un camí per competir

L’empresa catalana de gestió de dades 8wires obté un contracte de 75.000 euros per a la primera fase d’una licitació europea per trobar noves solucions als reptes plantejats per un consorci d’hospitals.

Davant d’un problema no val la pena lamentar-se, sinó buscar solucions. Això és el que pretenen els processos de compra pública d’innovació, que fomenten la recerca de noves respostes a problemàtiques concretes. Aquesta crida, oberta a qualsevol companyia o entitat que faci bandera de la innovació, sovint permet a petites empreses competir de tu a tu amb grans multinacionals. És el cas de la catalana 8wires, especialista en gestió de dades, que ha obtingut un contracte de 75.000 euros en la primera fase de la convocatòria Live Incite. Al seu costat, tres altres guanyadors, entre ells Eurecat o un gegant com Johnson&Johnson. “Amb una bona idea hem trobat un camí per competir amb un gegant i trobar la manera de fer-la viable”, celebra Anxo Armada, CEO i fundador de 8wires.

En el cas d’aquesta convocatòria de compra pública d’innovació, Live Incite, l’objectiu és trobar solucions innovadores per fomentar canvis en l’estil de vida dels pacients abans i després d’una intervenció per reduir-ne el risc. Liderat per un hospital suec, Karolinska, en el consorci també hi és l’Hospital Clínic de Barcelona. “L’objectiu és demostrar que si es redueixen els factors de risc abans i després d'una intervenció mèdica, es poden salvar moltes vides”, explica Armada.

Com que ara mateix no hi ha una solució al mercat que ho asseguri, el procés de compra pública d’innovació permet a aquest consorci de centres sanitaris fer una crida de possibles idees. “Ens vam presentar 15 empreses al repte i n'han seleccionat quatre per a la primera fase de disseny”, indica Anxo Armada. D’aquestes, tres passaran a la fase dos, on faran un prototip; i dues a la tercera per fer una prova un pilot als hospitals. “La gràcia és que després d'això es fa una licitació de compra on hi pot anar qualsevol empresa, però com a mínim s'asseguren que hi ha dues companyies que han creat una solució que compleix els requeriments definits”, detalla el responsable de 8wires.

8wires_esquema

La solució que ha preparat 8wires consisteix en una aplicació mòbil amb pautes per disminuir els factors de risc abans i després d’una operació mèdica. Una tecnologia dotada de software intel·ligent que presenta unes novetats que, en aquesta fase, l’empresa prefereix mantenir discretes per no donar pistes als seus competidors.

Participar en la solució

“La compra pública d’innovació ens ofereix la possibilitat de desenvolupar un nou producte, d'entrar en un nou mercat”, ressalta Anxo Armada. 8wires es dedica a la gestió de dades, el Big Data analytics o el machine learning; software intel·ligent en definitiva. Obtenir aquest contracte és un primer pas per guanyar experiència en el sector de la salut, interessant perquè “genera moltes dades i hi ha moltes oportunitats”.

Per arribar a aquest èxit, però, a 8wires també han hagut d’aprendre dels errors del novell. “Ja ens havíem presentat a una altra convocatòria, la del Select4cities, i vam cometre errades de principiant”. A la segona ocasió, “ens hem assessorat amb professionals en convocatòries europees. Si ets bo en alguna cosa, potser no tens temps o capacitat per saber el llenguatge que has d'utilitzar i què volen sentir”, reflexiona Armada.

Un suport per afrontar el procés de compra pública d’innovació on també han comptat amb l’ajuda d’ACCIÓ. “Ha estat clau per assabentar-nos de l'existència de la convocatòria, de com funcionava i per animar-nos a presentar-nos-hi”, agraeix el responsable de l’empresa. “Reps consells que van molt bé quan estàs començant per conèixer experiències dels que ja hi han participat abans. És una companyia constant durant la presentació i t'obre moltes portes”, conclou.