ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Receptes innovadores per a una cuina sana

Casos d'empresa   Fundació Alícia

La Fundació Alícia és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina. El nom és el resultat de l'acrònim de les paraules Alimentació i Ciència i, precisament, treballa en aquests dos àmbits.

Per una banda, potencia la millora dels hàbits alimentaris, ajuda els cuiners a impulsar l'oferta gastronòmica, i dóna respostes culinàries a les persones amb requeriments especials de salut. D'altra banda, potencia l'R+D+i de les empreses del sector agroalimentari a través de la recerca i el desenvolupament de coneixements, productes i utensilis que millorin la praxi culinària.

Imatge

Arran de la introducció de la recerca científica als fogons, el món de la cuina s’ha vist immers en una revolució creativa en textures, gustos, aromes, sons i colors. Però més enllà del plaer de jugar amb els cinc sentits, l’objectiu de la Fundació Alícia és generar nous coneixement que puguin ser aprofitats per la societat.

Alícia és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer el 2003 de la mà del xef Ferran Adrià i del cardiòleg Valentí Fuster, amb l’objectiu de crear un referent mundial en l’àmbit de la recerca aplicada en gastronomia des d’un vessant solidari i compromès a crear consciència social sobre la importància de l’alimentació.

El centre de recerca va arrencar les seves activitats desenvolupant investigacions sobre l’aplicació de la ciència als productes i als processos culinaris. Després, va anar traslladant aquestes innovacions tecnològiques a escoles de restauració, empreses del sector agroalimentari, institucions o altres agents que busquessin col·laboradors per innovar i aconseguir valor afegit en l’àmbit de la gastronomia.

També s’ha dedicat a transferir els seus coneixements a l’àmbit social, a través de consells i dietes per a persones amb necessitats alimentàries específiques, com celíacs, diabètics o malalts de càncer. De fet, desenvolupa respostes culinàries concretes a problemes de salut, per tal que pacients amb restriccions o limitacions alimentàries puguin seguir gaudint del menjar. Així mateix, treballa amb centres educatius, hospitals i geriàtrics per enriquir els menús dels menjadors, per fomentar bons hàbits alimentaris i per impulsar un consum responsable i sostenible per part d’infants i adults.

Amb el suport d’una entitat financera i de la Generalitat de Catalunya, a finals del 2007 es va inaugurar la nova seu de la Fundació Alícia, situada a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Des d’allà ha seguit fent investigacions científiques a nivell gastronòmic amb el propòsit de generar coneixement en tots els aspectes tecnològics que formen part de la cuina, des de l’ús de noves tècniques i productes fins a l’optimització de processos tradicionals.

Actualment, la Fundació Alícia compta amb la complicitat i la col·laboració de prestigiosos cuiners i de destacats científics i forma part de la Fundació Catalunya-La Pedrera amb qui col·labora i comparteix diferents àrees d‘actuació. Alícia transmet els seus coneixement mitjançant formacions i tallers on, tant professionals del sector de l’alimentació i de la restauració com famílies i escolars, aprenen i experimenten de forma lúdica sobre cuina, hàbits saludables i patrimoni agroalimentari.

De fet, el centre de recerca també estudia la gastronomia des d’una visió històrica, interpretant receptaris i aplicant-los com a eina per valoritzar un territori i un patrimoni cultural.

La Fundació Alícia participarà al Brokerage Event Alimentaria 2016, organitzat per ACCIÓ amb el suport de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN), que tindrà lloc el proper 27 d’abril en el marc de la Fira Alimentaria. Aquest esdeveniment de reunions bilaterals ofereix la possibilitat de trobar socis tecnològics, comercials o d'R+D+i per dur a terme projectes internacionals de col·laboració i projectes en l'àmbit del Horizon 2020.

El darrer cap de setmana d’abril també tindrà lloc la Festa Alicia’t amb més de 150 activitats per a nens, famílies i aficionats a la gastronomia.

Icar
Proveïdor d’innovació acreditat per ACCIÓ

La Fundació Alícia és un proveïdor d’innovació acreditat per ACCIÓ. Les empreses poden aconseguir un descompte a l’hora de subcontractar els serveis d’aquest centre de recerca per innovar en els seus productes o processos o per tal d’establir col·laboracions estratègiques.

Consulta com funciona el programa de cupons a la innovació amb proveïdors acreditats per ACCIÓ

Idees Força

La Fundació Alícia és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic.

Ajuda els cuiners i els sectors implicats en la cuina a potenciar la recerca i la innovació en el camp de l’alimentació.

Transfereix coneixements d’R+D a les empreses que ho requereixen.

És un referent en l'àmbit de la recerca aplicada a la gastronomia, i un espai per crear consciència social sobre la importància de l'alimentació.

Enguany participa al Brokerage Event Alimentaria 2016 per trobar col·laboracions per a projectes internacionals d’R+D+i.

És un proveïdor acreditat per ACCIÓ per oferir serveis d’innovació.