ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de riscos i tendències mundials 2021

Informes d'estratègia empresarial

Aquest estudi analitza l’escenari geopolític i mostra les tendències mundials que impactaran en la recuperació econòmica global i que marcaran la capacitat de Catalunya per reactivar la seva economia en un moment on intentem deixar enrere la pandèmia de la COVID-19.

Anàlisi de riscos i tendències mundials 2021

Anàlisi de riscos i tendències mundials 2021

DISPONIBLE EN FORMAT PRESENTACIÓ (document .PDF), RESUM EXECUTIU (document .PDF) I INFORME COMPLERT.

Catalunya és una economia oberta al món i interconnectada als esdeveniments globals. En aquest context, els riscos de les principals economies del planeta tenen impacte a Catalunya; així com les grans tendències que també hi apliquen. L’estudi Anàlisi de riscos i tendències mundials 2021, elaborat per ACCIÓ, pretén oferir una visió completa de tots aquells elements que seran rellevants per a l’economia mundial en general, i la catalana en particular, al llarg del 2021.

L’informe s’estructura en tres grans blocs:

  1. Escenari geopolític i geoestratègic
  2. Recuperació econòmica global asimètrica
  3. Catalunya: afectació de la COVID-19 i el nou escenari 2021

L’aparició de la pandèmia de la COVID-19 a inicis de 2020 i la greu crisi econòmica que ha comportat han accelerat una sèrie de tendències i riscos geopolítics i geoestratègics que ja es venien observant, sobretot a partir de la crisi financera 2008/2009. Elements tan diversos com ara:

  • L’augment de la desigualtat i el conseqüent auge del populisme i del proteccionisme
  • L’escurçament de les cadenes de valor global
  • La lluita pel lideratge mundial entre la Xina i els Estats Units -amb una creixent pugna comercial i tecnològica-
  • El paper cada cop més debilitat de la UE en l’escenari mundial -accelerat pel Brexit- i la seva pèrdua de lideratge tecnològic
  • L’impuls de la transformació digital i de la transició cap a una economia més sostenible i verda

El nou entorn post-COVID portarà a un replantejament de la globalització i marcarà l’inici d’un nou entorn global més fragmentat. Per una banda, comportarà canvis importants en l’estructura econòmica mundial, en la governança global i en el paper del sector públic. Per altra banda, comportarà canvis en els hàbits socials i de consum, en un entorn digitalitzat i més sostenible.

La recuperació, a més, es preveu asimètrica, més ràpida als països asiàtics i de l’Àfrica Subsahariana, i més lenta a Amèrica i Europa, especialment als països del sud de la zona euro. Addicionalment, en el cas que l’endeutament global segueixi creixent, hi ha risc que a la crisi econòmica s’hi pugui sumar una crisi financera, la qual cosa podria transformar l’actual recessió en una depressió, on la recuperació tardaria molt més temps a arribar.

La recuperació asimètrica no tan sols és geogràfica sinó també a nivell de sectors econòmics. Els més afectats i que tardaran més a recuperar-se són els serveis relacionats amb el consum “social” com l’hostaleria, el comerç, el turisme i el lleure; per contra, els sectors “guanyadors” en el nou context són els relacionats amb les ciències de la vida, el comerç electrònic, les TIC i l’electrònica, les noves tecnologies i l’economia verda.

Descarrega l'informe complert o consulta el resum executiu de l’Anàlisi de riscos i tendències mundials 2021 (document .PDF).

 

Tens dubtes sobre el Brexit? A través de la Oficina tècnica de barreres a la internacionalització pots resoldre totes les preguntes que tinguis sobre la nova realitat del Regne Unit i que afectin a la teva empresa. Consulta’ns!