ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi del Barcelona & Catalonia Startup Hub 2019

Informes d'anàlisi empresarial

Més de 1.500 startups ja formen part d’un ecosistema consolidat com el primer hub europeu del sud d’Europa. Més del 64% de les empreses emergents treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0.

Anàlisi del Barcelona & Catalonia Startup Hub 2019

Anàlisi del Barcelona & Catalonia Startup Hub 2019

RESUM EXECUTIU DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF)

El Barcelona & Catalonia Startup Hub, el directori més complet de les empreses emergents presents al nostre país, ja ha identificat més de 1.500 startups, un 38,5% més respecte el 2016. La seva anàlisi de 2019 permet dibuixar els grans trets característics de l’ecosistema emprenedor català, on destaca que més de 64% de les startups treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0: com el cloud computing, el big data o la internet de les coses.

Segons aquestes dades, recollides en un nou informe d’ACCIÓ (document .PDF), destaca el fet que les més de 1.500 startups catalanes ja donen feina a 16.900 persones. En aquest sentit, cal destacar el paper de les dones, que supera la mitjana europea: la presència femenina està present en un 22% dels equips fundadors de startups a Catalunya.

Per altra banda, el nou estudi torna a posar de manifest la capacitat d’atracció internacional que tenen Barcelona i Catalunya en aquest àmbit. Un 19% dels que hi treballen són estrangers, mentre que entre els fundadors aquest percentatge és del 15%.

Alhora, les startups catalanes compten amb fundadors experimentats. No en va, un 39% ja havien creat anteriorment altres empreses. De fet, Barcelona és la tercera ciutat preferida pels fundadors de startups a Europa si haguessin de engegar un nou projecte.

Amb tot això, l'estudi demostra que Barcelona s’ha consolidat com el principal hub de startups del sud d’Europa i el cinquè del continent.

El sectors i les tecnologies principals

L'informe també té en compte els principals models de negoci de les startups. El 43% de les empreses de l'ecosistema tenen el comerç electrònic i el marketplace com a formes de negoci centrals. En termes de sectors d'operació, els àmbits de les TIC, l'oci i la salut concentren més del 40% de les empreses.

El finançament de les startups

La riquesa de l'ecosistema fa que Catalunya capti volums creixents d'inversió internacional. Barcelona és el 5è tech hub europeu per volum d'inversió i entre els anys 2015 i 2019 les startups han rebut una inversió total de 2.748 M€. El document també recull que 3 de cada 4 startups ha rebut finançament i que el 20% d’aquestes empreses ha aconseguit rondes d’inversió superiors al milió d’euros.

L'estudi també destaca les tecnologies que han atret més inversió. En aquest sentit, el sector TIC (21%), big data (16%) i cloud computing (13%) encapçalen una llista on també hi destaquen tecnologies com internet de les coses, intel·ligència artificial o biotecnologia.

Les startups dedicades als sectors TIC i continguts digitals concentra el 39% dels exits (sortides).

Consulta totes les dades a l’Anàlisi del Barcelona & Catalonia Startup Hub 2019 (document .PDF).

Serveis relacionats

Barcelona & Catalonia Startup Hub

El portal de les startups més disruptives. Busques innovació? Vols formar-ne part? Descobreix-lo!