Informes tecnològics
Aquest informe tecnològic d’ACCIÓ radiografia per primera vegada un sector que ja factura prop de 700 milions d’euros i genera 3.000 llocs de treball.
Les bateries a Catalunya
INFORME DISPONIBLE EN FORMAT PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF), TAMBÉ POTS DESCARREGAR LA VERSIÓ COMPLETA DE L'INFORME
Les bateries són sistemes d’emmagatzematge d’energia que aconsegueixen crear una càrrega elèctrica, per la qual cosa representen una peça clau en la descarbonització de l’economia. A Catalunya, tot el sector al voltant de la seva cadena de valor ja factura prop de 700 milions d’euros a través de 212 empreses que donen feina a 3.000 treballadors. Són les dades més destacades de l’informe ‘Les bateries a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ.
Segons l’anàlisi recollida en aquest informe, l’ecosistema de bateries a Catalunya està integrat per empreses en tots els segments de la cadena de valor: des de les matèries actives i les cel·les i components, fins als punts de recàrrega i reciclatge per oferir una segona vida; passant per l’aplicació i la integració. Aquest entorn es complementa amb una gran diversitat de centres tecnològics, instituts de recerca, universitats, centres formatius i associacions.
Pel que fa a les característiques de les 212 empreses que integren el sector, un 43,9% es dediquen a l’aplicació i integració de bateries, més de la meitat de les quals enfocades a la mobilitat. Així mateix, el 22,6% opera a les primeres baules de la cadena de valor de les bateries, des dels materials fins als sistemes. A més, un 18,4% de les empreses treballa en la fabricació i gestió de carregadors per a vehicles elèctrics. Un 70% de totes elles són pimes, mentre les startups en representen el 18,4%. Es tracta, a més, d’un sector globalitzat, amb un 54,2% d’empreses que són exportadores.
Impuls a la mobilitat sostenible
L’ús de les bateries arriba a bona part dels sectors productius, però destaca especialment l’impuls que suposa per a la mobilitat sostenible. L’automoció, la mobilitat lleugera (com bicicletes o patinets) i la pesada (trens, camions, vaixells o avions) s’erigeixen com algunes de les aplicacions amb més demanda d’aquesta solució tecnològica.
L’emmagatzematge d’energia per a habitatges o indústria també és una de les principals aplicacions del sector, amb una exigència cada cop més gran per part de ciutadans i empreses d’avançar en la descarbonització. Finalment, les bateries aplicades a l’electrònica, telèfons mòbils i dispositius mèdics representen la tercera gran pota de demanda.
Un ecosistema global
Segons l’informe d’ACCIÓ, la facturació del mercat mundial de bateries es doblarà durant els pròxims cinc anys, assolint els 91.900 milions de dòlars el 2026 a raó d’un creixement anual del 14,6%.
Bona part d’aquest creixement s’espera que es desenvolupi a Europa, que s’ha proposat ser el primer continent climàticament neutre l’any 2050. Per aquest objectiu, disposar d’un potent ecosistema de bateries resulta especialment rellevant, per exemple en l’àmbit industrial, atès que representen una tecnologia clau per a la seva descarbonització.