ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Oi Designs: Disseny de solucions multisensorials

Idees d'experts   Xavier Aluja

Oi Designs és una startup que va formar part del Pla Esprint de StartUp Catalonia a la darrera edició. Oilusions es dedica al disseny i a la fabricació d'elements per estimular els sentits a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb demència.

L'equip de Oi Designs

L'equip de Oi Designs

La primera pregunta és obligada: explica’ns què és el vostre producte estrella, l’Snoezelen.
És difícil d’explicar amb detalls tècnics. Es pot simplificar dient que oferim un espai o una habitació dedicat a la relaxació i/o al treball, on hi ha una estimulació que pot ser controlada, amb efectes terapèutics.

Estimuleu els sentits?
Sí, amb diferents finalitats i a partir de diferents situacions. Aspirem a convertir-nos en l’Apple dels sistemes multisensorials!

Això és apuntar molt alt!
Malauradament, ja han aparegut empreses que es dediquen a fer aquest tipus de productes. Però seguim animats perquè, després d’analitzar-los, seguim sent els únics que apostem per un producte el disseny del qual està fet i testat amb els mateixos professionals de gran prestigi i renom que després els faran servir.

I com arribeu a aquests professionals?
Eps! Això és secret professional! (riu). Aquests experts aporten la vessant més científica i això ens ha permès d’estandarditzar les teràpies multisensorials.

I com preteneu fer-lo escalable?
Digitalitzem les teràpies adreçades a la salut mental.

"Ser molt hàbil amb la comunicació és imprescindible en el dia a dia"

Com ho feu, a través d’una plataforma?
Exacte. Des d’aquesta plataforma podem fer el seguiment i l'avaluació de persones amb discapacitat intel·lectual o demència d'una forma molt estandarditzada i amb validació científica. Avui ja tenim dos protocols incorporats i estem a punt d'incorporar-ne un tercer.

Sou pioners al vostre sector. Per què a Reus i no en un altre lloc?
Perquè som de Reus i tothom sap que després de Londres i París ve Reus! (riu). Bromes a banda, hem establert sinergies amb centres prou importants dirigits a la salut mental, com pot ser l'Institut Pere Mata, tot un referent a Catalunya en salut mental, i que també és a Reus.

Què passarà amb tots aquells pacients que pateixen Alzheimer d'aquí a 20 anys? Com creus que evolucionarà la ciència en aquest terreny?
És difícil de respondre, la veritat. La societat europea s'està envellint a ritmes preocupants, fet que obliga els governs a haver de moure fitxa com més aviat millor. Necessitem una tercera edat més saludable i menys deteriorada. I això són molts diners!

Si poguessis despertar demà havent adquirit una qualitat o habilitat, quina seria?
Predir el futur o llegir la ment. Em facilitaria molt la vida! (riu). Seriosament, crec que ser molt hàbil amb la comunicació i el lideratge, crec que és imprescindible per al dia a dia.

Després d’un any amb Start-up Catalonia, amb què et quedes?
Amb la quantitat de gent que he conegut, saber de primera mà què pensen els inversors i, sobretot, en el canvi de rumb que hem aplicat a l’empresa.

Quin era el pitch de 10 segons que feies abans de Start-up Catalonia?
Optical Illusions és una empresa que es dedica al disseny i a la fabricació de material multisensorial, adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual i pacients amb demència.

I amb el canvi de rumb, quin és el pitch de 10 segons actual?
Sensoryup és una plataforma en línia dirigida a professionals de la salut mental, per avaluar i millorar pacients amb discapacitat intel·lectual i malalties mentals.