Què has de saber?
L’objecte d’aquests ajuts és subvencionar la producció de sèries audiovisuals de ficció en versió original catalana o occitana en la seva variant aranesa, enteses com l’obra audiovisual de ficció seriada, que emprin i posin en relleu els valors creatius, artístics i tècnics amb una clara voluntat innovadora, tant des de la perspectiva formal com des de la perspectiva tècnica.
La versió original de la sèrie audiovisual de ficció és la que es determini d’acord amb la llengua majoritàriament emprada en la versió del rodatge, tenint en compte el conjunt de diàlegs i narracions de la sèrie.
La temporada objecte de sol·licitud de la sèrie audiovisual de ficció ha de tenir com a mínim 6 capítols i com a màxim 10, i una durada global de com a mínim 240 minuts i de com a màxim 600 minuts. Únicament és subvencionable la producció de primeres i segones temporades, i només es pot subvencionar un projecte de segona temporada per convocatòria.
PENDENT DE PUBLICACIÓ DE LA CONVOCATÒRIA
El termini de presentació de sol·licituds és del 15 de juliol a l'1 d'agost del 2025, ambdós inclosos.
L'horari d'atenció telefònica es de 9 a 14 h. de dilluns a divendres:
- Per consultes sobre el contingut de la subvenció: margaritagomez@gencat.cat - 93 116 34 09
- Per consultes sobre la tramitació telemàtica: 93 552 91 66
Organisme responsable
Poden optar a les subvencions les empreses productores audiovisuals independents, incloses les agrupacions d'interès econòmic, que estiguin inscrites en el Registre d'empreses audiovisuals de Catalunya o en el Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals, gestionat per l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, o les d'un altre estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu i amb establiment operatiu a l'Estat espanyol.
S'entén per empresa productora audiovisual independent la persona física o jurídica que compleix les condicions següents: té una personalitat jurídica diferent de la d'una empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual; no participa de manera directa o indirecta en més del 15% del capital social d'una o de diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual; el seu capital social no té una participació directa o indirecta superior al 15% per part d'una o de diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual i, en els darrers tres exercicis fiscals, no ha facturat més del 90% del seu volum de facturació a una mateixa empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual.
S’entén per empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual la persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat editorial sobre la selecció dels programes i dels continguts audiovisuals del servei de comunicació audiovisual i determina la manera en què s’organitza aquest contingut.
Del 15 de juliol a l'1 d'agost del 2025, ambdós inclosos.
Documentació que cal presentar amb la sol·licitud:
- Memòria artística del projecte, segons el model de l’ICEC.
- Guió de tots els capítols, si es tenen. En cas que no es disposi del guió de tots els capítols, el guió del primer capítol i la sinopsi o l’escaleta dels guions dels capítols restants de la sèrie.
- Pilot del primer capítol, en cas que se’n disposi.
- La proposta formal de la sèrie audiovisual que reflecteixi la proposta creativa, la bíblia de personatges i el disseny de la producció de la sèrie, i també una declaració d’intencions elaborada i signada per la direcció del projecte, en què exposi la seva intenció de dirigir-lo, la seva motivació i els seus objectius.
- Si escau, certificats o distintius de qualitat ambiental, diagnosis ambientals, plans de sostenibilitat ambiental o informes de mesura de l’impacte ambiental com és el càlcul sobre la petjada de carboni obtinguts per l’empresa productora sol·licitant per a la producció d’altres projectes audiovisuals, així com una memòria sobre les mesures i iniciatives previstes o implementades en matèria mediambiental i de sostenibilitat durant el rodatge del projecte, com les recomanades a la guia elaborada per la Catalunya Film Commission (https://issuu.com/icec_generalitat/docs/guia-filmacions?fr=sNjY0ZDc3MDAy), i durant les fases de promoció, publicitat i explotació del projecte.
- El contracte definitiu o, si no se’n té cap, la carta de compromís amb una empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals d’àmplia difusió al territori de Catalunya, o bé el contracte definitiu o, si no se’n té cap, la carta de compromís amb una plataforma de vídeo a la carta (on demand) de pagament per subscripció accessible des del territori espanyol. En tots els casos, els contractes o les cartes de compromís han d’indicar clarament l’import expressat en euros de les aportacions econòmiques respectives i el percentatge de titularitat de drets d’explotació sobre la sèrie audiovisual.
- Els contractes de coproducció amb altres empreses productores independents, si n’hi ha. Els contractes han d’indicar clarament el percentatge de titularitat de drets sobre la sèrie audiovisual, i també el percentatge de despesa que ha d’executar cadascun dels coproductors independents, si és diferent.
- El certificat de saldo mitjà dels darrers tres mesos anteriors a la data de publicació de la convocatòria, emès per una entitat bancària, com a documentació acreditativa dels recursos propis, en cas que es destinin al finançament de la sèrie, d’acord amb la lletra d) de la base 3.1. i) Els contractes de capitalitzacions d’honoraris o de retribucions en què s’especifiquin, clarament, els imports que s’han de capitalitzar, en cas de finançament amb capitalització d’honoraris o de retribucions.
- La documentació acreditativa del pagament del guió del global dels capítols que integren la sèrie. Així mateix, cal presentar el contracte amb la persona guionista o les persones guionistes que es refereixi a la prestació dels seus serveis professionals per elaborar el guió del global dels capítols que integren la sèrie, a la cessió al productor dels drets de propietat intel·lectual sobre el guió, l’import de la contraprestació corresponent a l’autor o els autors, i també, si escau, la cessió dels drets d’opció sobre l’obra preexistent.
- El pressupost, segons el model de l’Institut Català de les Empreses Culturals, detallat per partides, en què s’especifiqui la inversió de recursos a Catalunya, si n’hi ha, i la despesa que executarà cada coproductor, si es tracta d’una coproducció nacional o internacional amb altres empreses productores independents.
- El pla de finançament i la documentació que acrediti que es té garantit el percentatge mínim de finançament en el moment de presentar la sol·licitud, d’acord amb la lletra d) de base 3.1. La documentació que es demana per acreditar el finançament ha de fixar clarament l’import expressat en euros destinat al finançament de la sèrie. No són admesos, a l’efecte d’acreditar el finançament requerit, els documents que no estableixin clarament l’aportació econòmica destinada al finançament de la sèrie.
- Si es tracta d’una segona temporada d’una sèrie, la documentació que acrediti que la primera temporada de la sèrie ha estat finalitzada, i que l’han emès empreses estrangeres prestadores de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals, o l’ha posat a disposició una plataforma estrangera de vídeo a la carta (on demand).
- Quan siguin diverses les empreses productores independents sol·licitants, s’ha de designar la productora administradora, a fi de presentar la documentació comuna relativa al projecte que acompanya la sol·licitud. No obstant això, cadascuna de les empreses productores sol·licitants ha de presentar, individualment, la sol·licitud corresponent juntament amb la documentació no comuna al projecte.
A la sol·licitud de subvenció s’hi ha de fer constar expressament els compromisos d’execució de despesa assumits per cadascuna de les empreses productores independents, així com els percentatges de titularitat sobre el projecte de cadascuna de les empreses coproductores independents.
Requisits, condicions i incompatibilitats
Per poder optar a les subvencions, s'han de complir, a banda dels requisits que estableix la base general 3, els requisits i les condicions següents:
a) L'empresa o el conjunt d'empreses coproductores independents han de tenir una participació mínima, tant en el finançament com en els drets d'explotació, del 25% del pressupost total del projecte. L'empresa sol·licitant no pot tenir una participació únicament financera.
b) Incorporar al rodatge, en règim de pràctiques per a alguna de les especialitats de guió, producció, direcció, fotografia o muntatge, com a mínim dos alumnes o graduats o graduades de centres d'estudis d'ensenyament audiovisual.
c) Disposar, en el moment de presentar la sol·licitud, d’un contracte definitiu o, si no se’n té cap, d’una carta de compromís amb una empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals d’àmplia difusió al territori de Catalunya.
Si no es compleix aquest requisit, s’ha de disposar, en el moment de presentar la sol·licitud, d’un contracte definitiu o una carta de compromís amb una plataforma de vídeo a la carta (on demand) de pagament per subscripció accessible des del territori espanyol, i disposar, com a màxim el 15 de novembre de l’any posterior al de la concessió de la subvenció, del contracte o la carta de compromís amb l’empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals d’àmplia difusió al territori de Catalunya esmentat inicialment.
En tots els casos, els contractes o les cartes de compromís han d’indicar clarament l’import, expressat en euros, de les aportacions econòmiques respectives i el percentatge de participació en concepte de titularitat de drets, si n’hi ha, sobre la sèrie, el qual no pot ser, en cap cas, superior al 70% per part d’una sola empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual.
Si, en el moment de presentar la sol·licitud, es disposa del contracte o la carta compromís amb l’empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals d’àmplia difusió al territori de Catalunya esmentat al primer paràgraf, cal també disposar, com a màxim el 15 de novembre de l’any posterior al de la concessió de la subvenció, d’un contracte definitiu o, si no se’n té cap, d’una carta de compromís amb una altra empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals de titularitat pública o privada, nacional o internacional, o bé amb una plataforma de vídeo a la carta (on demand) de pagament per subscripció accessible des del territori espanyol.
d) Tenir garantit un finançament de com a mínim el 30% del pressupost total del projecte i acreditar aquest fet en el moment de presentar la sol·licitud. Aquest finançament ha de procedir d’acords, cartes de compromís o contractes amb empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual, empreses distribuïdores d’altres finestres d’explotació, o coproductors independents (nacionals o internacionals, financers o no financers); d’altres fonts de finançament privades; de resolucions de subvencions públiques, incloent-hi les atorgades per l’Institut Català de les Empreses Culturals, però excloent-ne la subvenció que se sol·liciti d’acord amb aquestes bases, o de préstecs bancaris concedits que tinguin per objecte la producció de la sèrie, i també de recursos propis i de les capitalitzacions d’honoraris o retribucions de les persones físiques o jurídiques amb les quals les empreses productores de la sèrie hagin formalitzat un contracte, en què s’especifiquin els imports corresponents. Es limita el finançament amb recursos propis i capitalitzacions d’honoraris o retribucions a un total del 15% del pressupost total de la sèrie. En tots els casos, els contractes o els documents presentats han d’indicar clarament l’import de les aportacions econòmiques respectives destinades al finançament de la sèrie.
e) Tenir garantit el finançament del 60% del pressupost total del projecte, inclòs l’acreditat amb la presentació de la sol·licitud, i acreditar aquest fet, segons el que estableix la lletra d), com a màxim el 15 de novembre de l’any posterior al de la concessió de la subvenció, excloent-ne la subvenció que se sol·liciti d’acord amb aquestes bases. No s’accepten com a finançament els recursos propis ni les capitalitzacions que s’hagin aplicat per acreditar el finançament que exigeix la lletra d).
f) La temporada objecte de sol·licitud de la sèrie audiovisual de ficció ha d’estar finalitzada, com a màxim, el 15 de novembre del tercer any posterior al de la concessió de la subvenció.
g) La temporada objecte de sol·licitud de la sèrie audiovisual de ficció ha de tenir un pressupost a partir de 4.000.000,00 d’euros.
h) Disposar del contracte en què s'acrediti la cessió a l'empresa productora dels drets sobre el guió del global dels capítols que integren la sèrie, l'import de la contraprestació corresponent al seu autor o autors, així com, si escau, la cessió dels drets d'opció sobre l'obra preexistent.
i) Haver efectuat el pagament del guió de la sèrie, d'acord amb el contracte formalitzat entre les parts.
j) Si es tracta d’una segona temporada d’una sèrie audiovisual, cal acreditar que la primera temporada de la sèrie ha estat finalitzada, i que l’han emès empreses estrangeres prestadores de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals, o l’ha posat a disposició una plataforma estrangera de vídeo a la carta (on demand).
Les persones sol·licitants només poden demanar la subvenció per a dues temporades per convocatòria, sempre que no siguin de la mateixa sèrie audiovisual de ficció.
Les subvencions que es concedeixen no són compatibles amb altres ajuts de l'Institut Català de les Empreses Culturals destinats a la producció d'obres cinematogràfiques que s'explotin comercialment en sales d'exhibició, només en el cas que el projecte de sèrie audiovisual derivi d'una producció cinematogràfica subvencionada per la línia esmentada, i sí que són compatibles amb altres ajuts del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i d'organismes que en depenen, així com d'altres entitats públiques o privades, i amb altres ingressos o recursos per a la mateixa finalitat. També són compatibles amb altres ajuts de l'Institut Català de les Empreses Culturals per a la mateixa sèrie audiovisual, però amb una altra finalitat, tret de les subvencions per al desenvolupament de projectes audiovisuals que es concedeixin el mateix any.
No hi ha taxes asociades a aquest tràmit.
Despeses subvencionables
Únicament són subvencionables els costos de producció de la sèrie audiovisual en els termes que preveu el reglament a què fa referència l'article 16.d) de la Llei 20/2010, de 7 de juliol, del cinema. Mentre no es dicti aquest reglament, s'aplica l'Ordre ECD/2784/2015, de 18 de desembre, per la qual es regula el reconeixement de cost d'una pel·lícula i la inversió del productor.
Definicions
S'entén per empresa productora audiovisual independent la persona física o jurídica que compleix les condicions següents: té una personalitat jurídica diferent de la d'una empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual; no participa de manera directa o indirecta en més del 15% del capital social d'una o de diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual; el seu capital social no té una participació directa o indirecta superior al 15% per part d'una o de diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual i, en els darrers tres exercicis fiscals, no ha facturat més del 90% del seu volum de facturació a una mateixa empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual.
Als efectes d'aquestes ajudes, s'entén per empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual la persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat editorial de ràdio o de televisió, o dels continguts audiovisuals de què es tracti, i els transmet o els fa transmetre per un tercer.
Quantia
La quantia màxima de la subvenció és d'1.500.000 euros per projecte, amb un límit del 60% de la despesa que assumeix l'empresa productora sol·licitant.
Els projectes que optin a les subvencions i que hagin superat la nota de tall que estableix la base 7.2 obtenen l'import màxim subvencionable per l'ordre de prelació derivat de la puntuació assignada, fins a exhaurir les disponibilitats pressupostàries.
Revocació
A més de les causes de revocació de les subvencions que preveu la base general 19, l'Institut Català de les Empreses Culturals pot exigir la revocació de les subvencions en cas que l'empresa hagi estat sancionada per una infracció administrativa en resolució administrativa ferma o per una falta penal o un delicte en sentència ferma en matèria social o laboral.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Aquest tràmit es pot fer per internet només amb certificat digital.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, l’Institut Català de les Empreses Culturals publicarà la proposta de resolució provisional de concessió al Tauler de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya.
Les persones beneficiàries tindran 10 dies hàbils, a partir de l’endemà de la publicació, per presentar si s'escau:
- una reformulació o renuncia de la proposta de resolució,
- i la documentació addicional necessària,
a través de l'espai de l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
https://ovt.gencat.cat/carpetaciutadana360#/consulta
Procediment de concessió
El procediment de concessió de les subvencions es tramita en règim de concurrència competitiva.
Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de sis mesos des de la publicació de la convocatòria. Transcorregut aquest període, si no hi ha una resolució expressa, els/les sol·licitants poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.
Quina resposta es rep?
Les comunicacions o notificacions a les persones interessades es realitza mitjançant la publicació de la resolució al tauler d’anuncis electrònic de la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya (https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1). Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.
Es pot presentar un recurs?
La resolució no exhaureix la via administrativa. Es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d'un mes a comptar de la publicació.
-
Quart pas
Rebre la subvenció
Pagament
Pagament
Les subvencions es paguen en quatre abonaments:
a) Un primer pagament, del 40% de l'import total concedit, que s'inicia en el moment de la concessió de la subvenció. Per al pagament d'aquesta bestreta no s'exigeix la prestació de garantia.
b) Un segon pagament, del 40% de l'import total concedit, que es tramita a partir de l'entrada en vigor del pressupost de l'Institut Català de les Empreses Culturals corresponent a l'any posterior al de concessió de la subvenció. Per tramitar aquest pagament, cal complir les obligacions que estableix la base 10.1. Per al pagament d'aquesta bestreta no s'exigeix la prestació de garantia.
c) Un tercer pagament, del 15% de l'import total concedit, que es tramita a partir de l'entrada en vigor del pressupost de l'Institut Català de les Empreses Culturals corresponent al segon any posterior al de concessió de la subvenció. Per tramitar aquest pagament, cal complir les obligacions que estableix la base 10.1. Per al pagament d'aquesta bestreta no s'exigeix la prestació de garantia.
d) Un quart pagament, del 5% de l'import total concedit, que es tramita a partir de l'entrada en vigor del pressupost de l'Institut Català de les Empreses Culturals corresponent al tercer any posterior al de concessió de la subvenció. Per tramitar aquest pagament, cal complir les obligacions que estableix la base 10.1.
-
Cinquè pas
Justificar la subvenció
Justificació
Justificació
Les persones beneficiàries han de presentar, davant l'Àrea de l'Audiovisual de l'Institut Català de les Empreses Culturals, mitjançant Tràmits gencat / Estat de les meves gestions, la documentació que estableixen els apartats següents:
Per tramitar el segon pagament de la subvenció, d’acord amb el que estableix la base específica 9.b), les persones beneficiàries han d’haver aportat, com a màxim el 15 de novembre de l’any posterior al de la concessió de la subvenció, la documentació esmentada a la base específica 3.1.c), i han d’acreditar com a mínim el 60% del finançament de la sèrie mitjançant la documentació corresponent, d’acord amb la base 3.1.e).Per tramitar el tercer pagament de la subvenció, d’acord amb el que estableix la base 9.c), les persones beneficiàries han d’haver iniciat el rodatge i han de lliurar la documentació següent com a màxim el 15 de novembre del segon any posterior al de la concessió de la subvenció:
a) La declaració responsable de la data d’inici del rodatge.
b) Els contractes signats amb el director principal o la directora principal.
c) El contracte definitiu amb l’empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals d’àmplia difusió al territori de Catalunya, si en el moment de presentar la sol·licitud, o l’any posterior al de la concessió de la subvenció, només s’ha presentat la carta de compromís.
d) El contracte definitiu, si no s’ha aportat anteriorment, amb una altra empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual televisius lineals de titularitat pública o privada, nacional o internacional, o bé amb una plataforma de vídeo a la carta (on demand) de pagament per subscripció accessible des del territori espanyol, d’acord amb la base 3.1.c.Per tramitar l’últim pagament, d’acord amb el que estableix la base específica 9.d), les persones beneficiàries han de lliurar, com a màxim el 15 de novembre del tercer any posterior al de concessió de la subvenció:
a) Els convenis o els contractes de pràctiques, d’acord amb la base 3.1.b). S’hi han d’especificar el centre de procedència de l’alumnat o dels graduats o les graduades i les tasques que han de fer durant la producció de la sèrie audiovisual.
b) La memòria sobre les mesures i les iniciatives finalment implementades en matèria mediambiental i de sostenibilitat durant el rodatge del projecte i durant les fases de promoció, publicitat i explotació d’aquest rodatge, en coherència amb la memòria presentada inicialment.
c) Un compte justificatiu amb l’aportació de l’informe d’auditoria, d’acord amb la base general 16.3. L’informe d’auditoria ha de certificar el percentatge del pressupost que correspongui a la despesa feta a Catalunya en treballs efectuats per persones físiques o jurídiques domiciliades a Catalunya o d’un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu i amb establiment operatiu a Catalunya.A més a més, l’informe d’auditoria també ha de certificar la despesa finalment executada per l’empresa productora beneficiària de la subvenció, d’acord amb els compromisos inicialment adquirits; el percentatge d’inversió en còpies, promoció i publicitat; les fonts de finançament amb les quals s’ha finançat el projecte, i també una relació detallada de les despeses destinades a retribuir els càrrecs ocupats per dones.
d) Així mateix, s’han d’haver lliurat a la Filmoteca de Catalunya els materials següents, que garanteixin la preservació a llarg termini de la versió original, íntegra i estrenada de la sèrie audiovisual:
- El fitxer digital en format MPEG-4, MXF o QUICKTIME amb còdec Uncompressed, Prores 422 HQ o superior, DnxHD 220 o superior o DVC PRO HD. Aquests fitxers han de ser els de resolució i qualitat més altes que s’utilitzin en la producció, tant d’imatge com de so, i els de la versió original.
- La documentació emprada per a la realització, la promoció i la difusió de la sèrie audiovisual (guió, cartells, fotografies, músiques, caràtules, etc.) en format físic o en format digital (en un disc dur o un disc de dades).
S’autoritza l’Institut Català de les Empreses Culturals perquè la Filmoteca de Catalunya pugui utilitzar la sèrie audiovisual en activitats de promoció de la cinematografia catalana, d’acord amb l’article 16.e) de la Llei 20/2010, de 7 de juliol, del cinema, dins el territori espanyol i a l’estranger, i a utilitzar-ne les imatges i els avanços per difondre’ls per mitjà de la Seu electrònica de la Generalitat. Així mateix, la Filmoteca de Catalunya pot fer difusió de la sèrie audiovisual per promoure el patrimoni cinematogràfic català, un cop transcorreguts dos anys des de la data de l’estrena i amb l’autorització prèvia de la persona titular dels drets corresponents.
Les empreses beneficiàries no poden retirar de la Filmoteca els materials lliurats ni exigir-ne la transferència a altres filmoteques o institucions.
L’Institut Català de les Empreses Culturals pot acordar d’ofici o a instància de les persones beneficiàries l’ampliació d’aquest termini de justificació. Tant la petició de les persones interessades com la decisió sobre l’ampliació s’han de produir, en tot cas, abans que finalitzi el termini màxim de justificació. L’ampliació del termini no pot excedir la meitat d’aquest termini i no pot perjudicar els drets de tercers.