ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'àmbit de les enginyeries a Catalunya

Informes sectorials

A Catalunya hi ha més de 670 empreses d'enginyeria que desenvolupen la seva tasca en sectors com la indústria 4.0, les TIC, l'energia o el medi ambient. Així ho indica un nou informe d'ACCIÓ que destaca el talent català que treballa en aquest àmbit.

L'àmbit de les enginyeries a Catalunya

L'àmbit de les enginyeries a Catalunya

PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) i INFORME COMPLET.

L’enginyeria és l’aplicació pràctica de les ciències i la tecnologia amb l’objectiu de dissenyar o desenvolupar estructures, màquines, aparells, processos de fabricació o productes en benefici de la societat i les persones.

Aquest àmbit es centra en especialitats tecnològiques i sectorials molt diverses. És el cas de l’enginyeria relacionada amb la indústria 4.0, les TIC, l’energia, el medi ambient, l’automoció, les infraestructures, les smart cities, la biomedicina, l’alimentació o la logística, entre d’altres.

Amb tot, Catalunya és un excel·lent destí de centres d’enginyeria d’avantguarda amb un total de 672 empreses. Tot plegat ho indica el nou estudi d’ACCIÓ L’àmbit de les enginyeries a Catalunya. Segons l’informe, aquest sector genera més de 45.000 llocs de treball i una facturació que representa el 3,1% del PIB català amb més de 5.400 M€.

Pel que fa a la tipologia d’empreses, es divideixen en dos grans grups: prop de la meitat presten serveis d’enginyeria de procés i, en un 24%, es dediquen a l’enginyeria de producte. Si gairebé la seva totalitat (96%) són pimes, el 79% són d’origen català, el 16% estrangeres i un 5% provenen de la resta de l’Estat.

La indústria 4.0 (44%), les TIC (29%) i l’energia (27%) són les principals especialitats de les empreses de l’àmbit de l’enginyeria.

Alta disponibilitat de talent

Catalunya és un pol de talent especialitzat amb una disponibilitat molt gran de professionals sorgits de les universitats de catalanes. De fet, els estudiants tenen accés a mig centenar de titulacions universitàries de l’àmbit de l’enginyeria de 12 centres diferents. A tot això, se li han de sumar les 60 titulacions de formació professional relacionades amb el sector.

D’altra banda, Catalunya disposa d’un alt percentatge de graduats en enginyeria amb costos salarials competitius en comparació amb altres països. A més, els graduats en alguna de les seves especialitats representen el 16% del total.

Consulta totes les dades en l’informe complet L'àmbit de les enginyeries a Catalunya.