ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Wavecontrol, el negoci de les ones

Casos d'empresa

Wavecontrol fabrica aparells professionals per mesurar i monitoritzar l'exposició de les persones als camps electromagnètics.

ShoulderPod

Els seus productes estan enfocats, d'una banda, a protegir les persones en l'àmbit de les telecomunicacions, sobretot pel que fa a les antenes de telefonia mòbil; i de l'altra, a oferir seguretat laboral a sectors industrials que també generen camps electromagnètics. Recentment, l'empresa ha aprofitat un canvi legislatiu europeu sobre protecció dels treballadors contra els riscos d'exposició a aquest tipus d'ones per incrementar les vendes internacionals.

De la distribució de productes al desenvolupament de tecnologia pròpia

Ernest Cid, Tu Nguyen i Enric Aparici, van fundar Wavecontrol l’any 1997. Inicialment, distribuïen a l’Estat solucions d’altres empreses per evitar interferències entre equips elèctrics i electrònics. Amb la creixent preocupació de la societat pels efectes de les antenes de telefonia mòbil van detectar una oportunitat de negoci i van decidir passar de la distribució de productes en el camp de la compatibilitat electromagnètica, al desenvolupament de tecnologia pròpia per mesurar l’exposició humana a les ones. D’aquesta manera, van aprofitar el nínxol de mercat en un sector molt especialitzat, amb pocs competidors i amb escàs marge de maniobra degut als llargs terminis de desenvolupament de productes similars. De fet, Wavecontrol és avui una de les poques empreses al món que ven aparells per determinar els nivells d’emissions. En l’edició 2016 del Mobile World Congress, la companyia aprofitarà per fer més contactes a nivell internacional amb distribuïdors, empreses i governs.

Wavecontrol destina un 15% de la seva facturació a R+D. La companyia desenvolupa internament tots els seus aparells, encarrega la fabricació dels components a productors locals i, finalment, assumeix l’acoblament de les peces i el calibratge de productes amb certificació oficial. La companyia té 18 treballadors, exporta un 80% de la seva producció a mig centenar de països i va tancar el 2015 amb 2,3 milions d’euros de facturació, gairebé el doble que l’any anterior. El 2004 la Generalitat els va encarregar monitorar els camps electromagnètics de la xarxa catalana d’antenes de telefonia mòbil, verificant que es mantinguin dins dels límits recomanats per la Unió Europea i l’Organització Mundial de la Salut. L’any 2008, per a aquest projecte, encara avui vigent, van rebre el premi nacional de telecomunicacions que atorga el govern català.

Un canvi legislatiu impulsa el negoci de Wavecontrol

A causa d’una directiva europea (2013/35/UE) sobre la protecció dels treballadors contra els riscos laborals d’exposició als camps electromagnètics, en els darrers mesos han crescut les comandes dels aparells Wavecontrol, ja que el límit perquè els països s’adaptin a la legislació expiarà l’1 de juliol d’enguany. De fet, els àmbits industrials afectats per la normativa són molts i diversos: sistemes i processos de soldadura, equips electrodomèstics, estacions de producció d’energia elèctrica, línies de transport ferroviari, radars, equips de satèl·lit, de telecomunicacions, de radiofreqüència, de ressonància magnètica, d’electro-cirurgia, sistemes de radiodifusió i de telefonia mòbil, entre d’altres. Els seus productes, ja adaptats a aquest nou escenari legislatiu, han permès un nou impuls en el negoci de Wavecontrol.

Wavecontrol desenvolupa aparells per mesurar l’exposició humana als camps electromagnètics.

Perfil digital Wavecontrol:

Idees Força

Wavecontrol ha apostat per la innovació tecnològica i inverteix un 15 % de la seva facturació en R+D.

L’empresa va detectar una oportunitat de negoci per la preocupació de la població pels efectes de les antenes de telefonia mòbil.

La companyia va passar de distribuir productes a desenvolupar tecnologia pròpia.

L'empresa exporta el 80% de la seva producció a mig centenar de països.

Wavecontrol ha aconseguit fer créixer el seu negoci gràcies a un canvi legislatiu europeu sobre protecció dels treballadors de les ones.

La seva participació al Mobile World Congress li servirà per ampliar contactes internacionals.