Informes tecnològics
A Catalunya hi ha 340 startups dedicades a les tecnologies deep tech, un ecosistema d’empreses emergents amb base tecnològica i científica sòlida, que busquen crear impacte i dinamitzar sectors com la biotecnologia, la IA o l'economia verda.
- ALIMENTACIÓ
- MATÈRIES PRIMERES I TRANSFORMACIÓ DEL METALL I ALTRES MATERIALS
- ENERGIA, MEDI AMBIENT, QUÍMICA I CONSTRUCCIÓ
- INDÚSTRIA 4.0 I TECNOLOGIES DEL FUTUR
- TIC I TRANSFORMACIÓ DIGITAL
- BIOTECNOLOGIA
- SALUT I SERVEIS SANITARIS
Anàlisi de l’ecosistema de startups deep tech a Catalunya
Les empreses deep tech es basen en coneixements científics i avenços tecnològics punters. Segons l’informe Anàlisi de l’ecosistema d’startups deep tech a Catalunya, 2024, elaborat per ACCIÓ, hi ha 340 startups detectades a Catalunya, un 6,3% més respecte l’any passat. Facturen, de manera agregada, 166 milions d’euros (més 3% respecte el 2023) i donen feina a 2.732 treballadors (creixement del 17%).
Es tracta d’un sector orientat a donar solucions a problemes i reptes globals, desenvolupant coneixement i tecnologia pioners, enfocats en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides, i que tenen una base d’alt risc tecnològic.
Catalunya, hub referent a Europa
Segons les dades de l’informe, Catalunya i Barcelona es consoliden com un dels pols d’atracció de startups i de projectes deep tech de tot Europa. En el darrer quinquenni (2019 – 2024), Barcelona és el 6è hub de tota la UE, i el primer de tot l’Estat, en captació de finançament per a projectes, amb 544 milions d’euros.
Per tecnologies, les empreses emergents deep tech establertes a Catalunya es dediquen majoritàriament a la biotecnologia (37,4%), la intel·ligència artificial (27,9%) i als materials sostenibles o de frontera (11,2%). Si fem una ullada als sectors econòmics, el document mostra que gairebé la meitat treballen en l’àmbit de la salut (48%), seguits per l’energia verda (12%), l’alimentació i l’agricultura (9%), el hardware (8%), el software i serveis empresarials (8%) i les TIC i l’electrònica (7%), entre d’altres.
Al tractar-se de projectes basats en l’alt risc tecnològic i sota una base científica sòlida, l’estudi mostra que el 52% de les startups deep tech de Catalunya té una patent o sistema de protecció per al seu coneixement.
Descarrega’t l’informe Anàlisi de l’ecosistema d’startups deep tech a Catalunya, 2024.
Descarrega la píndola en anglès o català
Continguts relacionats
Pàgines relacionades
- Biotecnologia
- Economia verda i circular
- Indústria 4.0 i tecnologies del futur
- Matèries primeres i transformació del metall i altres materials
- Sector d'energia i recursos
- Sector de l'alimentació
- Sector de la construcció sostenible i les infraestructures
- Sector de la química i els plàstics
- Sector salut i serveis sanitaris
- TIC i transformació digital