Informes tecnològics
A Catalunya hi ha 320 startups dedicades a les tecnologies deeptech, un ecosistema d’empreses emergents amb base tecnològica i científica sòlida i que generen impacte i busquen crear dinamisme en àmbits com la biotecnologia, la intel·ligència artificial o els semiconductors.
Anàlisi de l’ecosistema de startups ‘deeptech’ a Catalunya
Les empreses deeptech estan basades en coneixements científics i avenços tecnològics punters. Inclouen innovacions en les fronteres del coneixement en disciplines bàsiques com la biologia, la química, la física, les matemàtiques o l'enginyeria (STEM).
Aquest ecosistema està orientat a donar solucions a problemes socials o reptes globals, desenvolupant coneixement i tecnologia pioners per donar resposta a reptes mundials. Posa en especial focus als Objectius de desenvolupament sostenible i que acostumen a ser projectes d’alt risc tecnològic i a disposar de mecanismes de protecció de la propietat intel·lectual.
Les ‘deeptech’ a Catalunya
La indústria deeptech està en un àmbit que viu un creixement a l’alça durant els darrers anys. Segons l’informe Anàlisi de l’ecosistema d’startups deeptech a Catalunya, 2023 (document .PDF) publicat per ACCIÓ, el 2022 és l’any amb major volum d’inversió captat per les startups catalanes deeptech per un valor de 183 milions d’euros, i fins a l’octubre de 2023 s’han captat 106 milions.
Aquest estudi té la voluntat d’analitzar les grans tendències de la indústria i fa un mapatge de l’ecosistema al nostre país. Una de les principals conclusions és que Barcelona és el 7è hub europeu en volum de finançament captat per startups deeptech amb 480 milions els últims 5 anys.
Si ampliem el focus, l’estudi indica que a Catalunya ja hi ha 320 empreses emergents que treballen en tecnologies deeptech i que compten amb més de 2.340 treballadors altament qualificats, un 35% més que l’any passat. Totes elles facturen 161 milions d’euros. Algunes d’aquestes companyies i que coincideixen amb les que han rebut les inversions principals són, Submer, Peptomyc, Heura o Inbrain.
Amb tot, el concepte d’empreses deeptech no es podria entendre sense el coneixement provinent de la comunitat universitària o de la recerca. No és d’estranyar, doncs, que el 43% de les startups són spin-offs i la meitat disposen d’una patent o de protecció de la seva innovació. Es tracta d’un ecosistema dinàmic i altament internacionalitzat. El 55% de les empreses s’ha creat en els darrers 5 anys i el 33% dels fundadors i el 42% dels treballadors són estrangers.
La biotecnologia i la intel·ligència artificial, les tecnologies capdavanteres a Catalunya
Si tenim en compte les tecnologies, les startups deeptech a Catalunya es dediquen, sobretot, a la biotecnologia (40%), a la intel·ligència artificial (25%), als materials frontera (11%), robòtica (8%) i a la fotònica (5%). En menor percentatge hi trobem les bateries i l’energia neta, la supercomputació, el blockchain, els semiconductors o la quàntica.