ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de l’ecosistema de startups ‘deeptech’ a Catalunya

Informes tecnològics

A Catalunya ja hi ha prop de 300 empreses emergents dedicades a les tecnologies deeptech, un ecosistema molt dinàmic i basat en el coneixement en àmbits tecnològics com la biotecnologia, la intel·ligència artificial o els materials de frontera.

Anàlisi de l’ecosistema de startups ‘deeptech’ a Catalunya

Les empreses deeptech estan basades en coneixements científics i avenços tecnològics punters. Un àmbit que inclou innovacions en les fronteres del coneixement en disciplines bàsiques com la biologia, la química, la física, les matemàtiques o l’enginyeria (STEM).

Aquest ecosistema està orientat a donar solucions a problemes socials o reptes globals, amb especial focus als Objectius de desenvolupament sostenible i que acostumen a ser projectes d’alt risc tecnològic i a disposar de mecanismes de protecció de la propietat intel·lectual.

L’àmbit de les deeptech és una indústria que està vivint un creixement molt elevat durant els darrers anys. El valor de les inversions en startups al món s’ha quadruplicat entre 2016 i 2020, fins als 62.000 M$, i el 2025 es podrien superar els 200.000 M$, el triple respecte a 2020. De fet, a Europa, l’any 2021 ha estat de rècord: fins al setembre es van captar prop de 19.000 milions de dòlars en inversió de capital risc, el doble respecte el 2020.

Lesdeeptech’ a Catalunya

Per posar en valor la rellevància d’aquest sector, ACCIÓ ha publicat l’Anàlisi de l’ecosistema de startups ‘deeptech’ a Catalunya, un estudi que analitza les grans tendències de la indústria i fa un mapatge de l’ecosistema al nostre país. Una de les conclusions de l’estudi és que Barcelona és el primer hub del sud d’Europa en finançament captat per startups deeptech amb 457 milions d’euros atrets durant els darrers 5 anys.

Si ampliem el focus, l’estudi indica que a Catalunya ja hi ha 291 empreses emergents que treballen en tecnologies deeptech i que compten amb més de 1.700 treballadors altament qualificats. Totes elles facturen 124 milions d’euros. Algunes d’aquestes companyies i que coincideixen amb les que han rebut les inversions principals són SpliceBio, Submer, Peptomyc, Neuroelectrics o Inbrain.

Amb tot, el concepte d’empreses deeptech no es podria entendre sense el coneixement provinent de la comunitat universitària o de la recerca. No és d’estranyar, doncs, que el 42,6% de les startups són spin-offs i la meitat disposen d’una patent o de protecció de la seva innovació.

Es tracta d’un ecosistema dinàmic i altament internacionalitzat. El 54% de les empreses s’ha creat en els darrers 5 anys i el 18% dels fundadors i el 17% dels treballadors són estrangers. A més, cal afegir que el 36% dels càrrecs fundadors o directius són dones, una xifra superior a la resta de l’ecosistema startup on la presència femenina en els càrrecs de responsabilitat gira a l’entorn del 20%.

Startups Deeptech

 

La biotecnologia i la intel·ligència artificial, les tecnologies capdavanteres a Catalunya

Si tenim en compte les tecnologies, les startups deeptech a Catalunya es dediquen, sobretot, a la biotecnologia (39,7%), a la intel·ligència artificial (23,7%), als materials frontera (11%), robòtica (8,6%) i a la fotònica (5,9%). En menor percentatge hi trobem les bateries, la supercomputació, el blockchain, els semiconductors o la quàntica.