ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

12 països on les exportacions catalanes tenen marge per créixer

Informes d'estratègia empresarial

Les exportacions catalanes són de rècord. Tot i això, les vendes catalanes a l'exterior tenen marge de millora a molts països tal i com indica l’estudi d'ACCIÓ 'La intensitat exportadora de Catalunya'. En aquest informe identifiquem 12 països de quatre regions diferents on hi pots exportar més.

12 països on les exportacions catalanes tenen marge per créixer

12 països on les exportacions catalanes tenen marge per créixer

Les xifres rècord de les exportacions catalanes, que gairebé assoleixen els 95.000 milions d’euros el 2022, encara tenen camí per créixer a certs mercats si ho comparem amb altres països de l’entorn. Així ho indica l’estudi 'La intensitat exportadora de Catalunya (document .PDF)', elaborat per la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ, que assenyala els països on les exportacions catalanes encara tenen marge de millora.

L’estudi analitza l’índex d’intensitat exportadora de Catalunya a tots els països del món (dividits en nou regions) per tal de determinar si un territori exporta més o menys a una destinació en comparació amb la resta del món a al mateix mercat. Aquest índex estableix una comparativa de contrast amb països europeus de referència (Alemanya, Regne Unit, França Itàlia i Espanya), així com amb països de dimensions comparables a Catalunya per PIB o població com Àustria, Dinamarca o Finlàndia.

Aquest treball ofereix com a resultat països on les exportacions catalanes tenen espai per intensificar-se. Sense oblidar els principals mercats europeus, aquests són els dotze països prioritaris amb més marge de creixement de les exportacions catalanes:

Àsia

 • Xina
 • Índia
 • Corea del Sud
 • Filipines
 • Indonèsia
 • Vietnam

Amèrica

 • Estats Units
 • Mèxic

Àfrica Subsahariana

 • Kenya
 • Ghana

Orient Mitjà i Àsia Central

 • Emirats Àrabs Units
 • Kazakhstan

Tots aquests són països on les exportacions catalanes ja fa anys que tenen un bon rendiment. Sense anar més lluny, en els darrers 10 anys les exportacions s’han triplicat a les Filipines, Ghana i Corea del Sud, duplicat al Vietnam, la Xina, l’Índia i els Estats Units i augmentat entre un 40% i un 80% a Mèxic, Kazakhstan, Indonèsia, els Emirats Àrabs Units i Kenya. Tot plegat ho podem observar al gràfic inferior:

Regions amb unes perspectives de creixement positives

Per entendre els països on les exportacions catalanes poden créixer més, cal tenir present l’evolució de cada mercat. Per un costat, l’Àsia ha esdevingut el principal centre econòmic mundial sent el continent amb un potencial de creixement més elevat. Per països, es preveu que l’Índia i el Vietnam creixin més d’un 6% de mitjana anual els propers dos anys i al voltant del 5% a les Filipines, Indonèsia i la Xina.

Per la seva banda, l'Àfrica Subsahariana s’ha convertit en una regió amb un fort potencial de creixement i es preveu que la regió creixi un 4% de mitjana anual els propers dos anys. Hi destaquen els mercats de Kenya a l’Àfrica Oriental i Ghana a l’Àfrica Occidental.

Així mateix estan emergint centres econòmics de rellevància a l’Orient Mitjà i l’Àsia Central on sobresurten els Emirats Àrabs Units i el Kazakhstan, països que també viuran un creixement previst del 4% durant els propers dos anys.

Els conflictes geopolítics han accelerat la tendència de regionalització per blocs, que dona un nou impuls a les relacions comercials entre socis aliats. En aquest sentit, els dos grans mercats d’Amèrica del Nord, els Estats Units i Mèxic, continuen tenint marge de creixement per a les exportacions catalanes.

Consulta totes les dades al detall a l’estudi 'La intensitat exportadora de Catalunya (document .PDF)'.