Alertes de comerç internacional
La Unió Europea ha aprovat una nova Directiva, a aplicar a partir de 2027, sobre la Diligència Deguda de la Sostenibilitat Corporativa per tal de fomentar un comportament empresarial sostenible i responsable
Alerta de comerç internacional
El 24 d’abril del 2024 el Parlament Europeu aprovava la nova Directiva de Diligència Deguda, acordada amb el Consell, que exigeix a les empreses i als seus socis a tota la cadena de subministrament —des del subministrament fins a la distribució— que evitin, posin fi o redueixin el seu impacte negatiu sobre els drets humans i el medi ambient. Entre aquestes repercussions hi ha l'esclavatge, el treball infantil, l'explotació laboral, la pèrdua de biodiversitat, la contaminació i la destrucció del patrimoni natural.
Aquesta Directiva establirà un marc horitzontal per fomentar la contribució de les empreses que operen al mercat únic en referència als drets humans i el medi ambient en les seves pròpies operacions i mitjançant les seves cadenes de valor, mitjançant la identificació, la prevenció, la mitigació i la rendició de comptes dels seus efectes humans adversos, els drets i els impactes ambientals, i per disposar de sistemes de govern, de gestió i de mesures adequats a aquest efecte.
En particular, la directiva té per objectiu:
- Millorar les pràctiques de govern corporatiu per integrar millor la gestió de riscos i els processos de mitigació de riscos i impactes ambientals i en els drets humans, inclosos els derivats de les cadenes de valor, a les estratègies corporatives.
- Evitar la fragmentació dels requisits de diligència deguda al mercat únic i crear seguretat jurídica per a les empreses i per a les parts interessades pel que fa al comportament i a la responsabilitat esperats.
- Augmentar la responsabilitat corporativa dels impactes adversos i garantir la coherència de les empreses pel que fa a les obligacions derivades de les iniciatives de la UE existents i proposades sobre conducta empresarial responsable.
- Millorar l'accés als recursos per als afectats pels drets humans i els impactes ambientals adversos del comportament empresarial.
Al ser un instrument horitzontal centrat en els processos empresarials, aplicant-se també a la cadena de valor, aquesta Directiva complementarà altres mesures vigents o proposades, que aborden directament alguns reptes específics de sostenibilitat o s'apliquen en alguns sectors específics, majoritàriament dins de la Unió.
A quines empreses afecta?
La nova normativa —excepte les obligacions de comunicació— s'aplicarà gradualment a les empreses de la UE i a les de fora que arribin als llindars de facturació indicats a la Unió:
- A partir del 2027 per a les empreses amb més de 5.000 treballadors i un volum de negocis mundial superior a 1.500 milions d'euros.
- A partir del 2028 per a les empreses amb més de 3.000 treballadors i un volum de negocis global de 900 milions d'euros o més.
- A partir del 2029 per a la resta d'empreses, incloses aquelles amb més de 1.000 treballadors i un volum mundial de negocis superior a 450 milions d'euros.
Obligacions de les empreses
La Directiva sobre Diligència Deguda estableix normes sobre les obligacions que incumbeixen a les grans empreses en relació amb els efectes adversos, reals i potencials, sobre el medi ambient i els drets humans en la seva cadena d'activitats. Aquestes obligacions engloben també els socis comercials situats en els eslabons anteriors de la cadena de l'empresa i, en part, les activitats posteriors, com la distribució o el reciclatge.
La Directiva també estableix normes sobre sancions i responsabilitat civil en cas d'incompliment de les obligacions. Exigeix a les empreses que adoptin un pla que garanteixi que el seu model de negoci i la seva estratègia siguin compatibles amb l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic.
Sector financer
De conformitat amb l'acord assolit, els serveis financers quedaran temporalment exclosos de l'àmbit d'aplicació de la Directiva, però hi haurà una clàusula de revisió amb vista a una possible inclusió en el futur del sector financer, basat en una avaluació d'impacte suficient.
Canvi climàtic i responsabilitat civil
El text transaccional reforça les disposicions relatives a l'obligació que les grans empreses adoptin i apliquin, fent tot el que sigui possible, un pla de transició per a la mitigació del canvi climàtic.
Pel que fa a la responsabilitat civil, l’acord reforça l’accés a la justícia de les persones afectades. Estableix un període de cinc anys perquè els afectats puguin presentar reclamacions per efectes adversos (en particular, els sindicats o les organitzacions de la societat civil). També limita l'exhibició de proves, les mesures cautelars i el cost dels procediments per als demandants.
Com a darrer recurs, les empreses que detectin efectes adversos sobre el medi ambient o els drets humans provocats per algun dels seus socis comercials hauran de posar fi a aquestes relacions comercials quan no es puguin prevenir aquests efectes o no se'ls pugui posar fi.
Sancions
Pel que fa a les empreses que no paguin les multes que se'ls imposin en cas de violació de la Directiva, l'acord provisional inclou diverses mesures de cessació i té en compte el volum de negocis de l'empresa per imposar sancions pecuniàries (a saber, un màxim d'almenys el 5% del volum de negocis net de l'empresa). L'acord inclou l'obligació que les empreses desenvolupin una cooperació considerable que inclogui un diàleg i una consulta amb les parts interessades afectades, com ara una de les mesures del procés de diligència deguda.
Contractació pública
L'acord estableix que el compliment de la Directiva sobre Diligència Deguda a les empreses en matèria de sostenibilitat es podria considerar un criteri per a l'adjudicació de contractes públics i concessions.
Enllaços d’interès
- Corporate Sustainability Due Diligence.
- Proposta de directiva (document .PDF).
- Consell Europeu: Directiva sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat.
- Parlament Europeu: El Parlament aprova normes per a les empreses sobre drets humans i medi ambient.
- Obervatori legislatiu del Parlament Europeu: Corporate Sustainability Due Diligence.
Nota: totes les dades tenen una finalitat informativa. L’empresa es manté com l’única responsable de l’ús i els resultats de la informació. Així mateix, és obligació de l’empresa verificar la informació abans d’utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.
Oficina tècnica de barreres a la internacionalització
En cas de dubte, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització t'ofereix suport gratuït per resoldre qualsevol problemàtica referent a les teves operacions internacionals.
Serveis relacionats
Pàgines relacionades
- Fer negocis a Alemanya
- Fer negocis a Àustria
- Fer negocis a Bèlgica
- Fer negocis a Dinamarca
- Fer negocis a Estònia
- Fer negocis a Finlàndia
- Fer negocis a França
- Fer negocis a Irlanda
- Fer negocis a Itàlia
- Fer negocis a Letònia
- Fer negocis a Lituània
- Fer negocis a Luxemburg
- Fer negocis a Noruega
- Fer negocis a Portugal
- Fer negocis a Suècia
- Fer negocis a Suïssa
- Fer negocis al Regne Unit
- Fer negocis als Països Baixos