Alertes de comerç internacional
La regulació s’espera que entri en vigor aquest mes de juny, i té l’objectiu d’establir uns requisits de rendiment, disseny i d’informació de bona part de les categories de béns que circulen al mercat de la Unió Europea perquè siguin més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient
Alerta de comerç internacional
El reglament de disseny ecològic per a productes sostenibles (ESPR, per les seves sigles en anglès) es va aprovar al Parlament Europeu el passat mes d’abril, i s’espera que entri en vigor durant el mes de juny.
Aquesta regulació és la pedra angular de la Comissió Europea en la seva missió de tenir un mercat europeu amb productes més sostenibles i circulars. Per això, el reglament estableix una sèrie de requisits d’ecodisseny encaminats a millorar significativament la circularitat, el rendiment energètic i altes aspectes de sostenibilitat. Afectarà a pràcticament totes les categories de béns físics col·locats al mercat europeu (exceptuant els aliments i pinsos animals).
Requisits que implementa el nou reglament:
- Durabilitat, reutilització, actualització i reparació del producte.
- Presència de substàncies que inhibeixen la circularitat.
- Eficiència energètica i dels recursos.
- Contingut reciclat.
- Remanufacturació i reciclatge.
- Petjades de carboni i ambientals.
- Requisits d’informació, inclòs un passaport de producte digital.
Com obtenir informació del producte?
Gràcies al nou passaport de productes digitals. És on s’hi podrà trobar informació sobre sostenibilitat ambiental, durabilitat, reparabilitat del producte escollit. Aquest passaport permetrà les empreses i els consumidors prendre decisions amb el màxim d’informació possible, a la vegada que millori la qualitat i quantitat dels controls per part de les autoritats públiques.
Ecodisseny amb perspectiva internacional
El nou reglament farà que s’apliquin les mateixes normes a tots els productes que es col·loquin al mercat europeu, tant si es produeixen en territori de la UE com fora del mateix. Per això, la Unió Europea treballarà conjuntament amb tercers països perquè aquests s’acostin als requisits marcats per la directiva europea. A més, donarà suport a estats socis, i avaluarà els possibles impactes en altres països.
Com a exemple, el passaport de productes digitals pot contribuir a eliminar barreres comercials, reduir els costos d’inversió i generar més compravenda de productes ecològics, a la vegada que es destinen més recursos en sostenibilitat, màrqueting i acompliment de les normatives.
Passes a seguir
Una vegada el reglament ESPR entri en vigor, els terminis d’actuació marcats per la UE són els següents:
- Tercer trimestre 2024: s’establirà un fòrum d’ecodisseny fent una crida a membres.
- Finals 2024, inici 2025: primera trobada del Fòrum d’Ecodisseny.
- Març de 2025: aprovació del 1r Pla de treball ESPR (nou mesos després de l’entrada en vigor).
- Mitjans de 2025: actes sobre prohibició i exempcions de destrucció de béns no venuts (dotze mesos després de l’entrada en vigor).
- Finals de 2025: actes sobre registre DPP, proveïdors de serveis, portadors de dades, credencials digitals.
- 2026: adopció de les primeres mesures ESPR (p. ex. tèxtils/acer).
- 2027/2028: comencen a aplicar-se els primers requisits de producte.
Enllaços d’interès:
Nota: totes les dades tenen una finalitat informativa. L’empresa es manté com l’única responsable de l’ús i els resultats de la informació. Així mateix, és obligació de l’empresa verificar la informació abans d’utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.
Oficina tècnica de barreres a la internacionalització
En cas de dubte, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització t'ofereix suport gratuït per resoldre qualsevol problemàtica referent a les teves operacions internacionals.
Serveis relacionats
Pàgines relacionades
- Fer negocis a Alemanya
- Fer negocis a Àustria
- Fer negocis a Bèlgica
- Fer negocis a Dinamarca
- Fer negocis a Estònia
- Fer negocis a Finlàndia
- Fer negocis a França
- Fer negocis a Irlanda
- Fer negocis a Itàlia
- Fer negocis a Letònia
- Fer negocis a Lituània
- Fer negocis a Luxemburg
- Fer negocis a Noruega
- Fer negocis a Portugal
- Fer negocis a Suècia
- Fer negocis a Suïssa
- Fer negocis al Regne Unit
- Fer negocis als Països Baixos