Alertes de comerç internacional
Amb l'ànim de garantir l’accés i el correcte subministrament de les matèries primeres necessàries per acomplir els objectius de sostenibilitat del 2030, la llei diversificarà els països importadors i treballarà per reduir les despeses provinents de l’augment de demanda els propers anys.
Alerta de comerç internacional
La llei europea de matèries primeres crítiques (CRMA, per les seves sigles en anglès) està en vigor des del passat 3 de maig. Aquesta nova regulació té el propòsit de garantir l’accés dels països membre de la UE a un subministrament segur i sostenible de matèries primeres crítiques, permetent assolir els objectius digitals i climàtics marcats a l’Agenda 2030.
Les matèries primeres crítiques són un bé cada vegada més important per a les economies europees. La demanda d’aquests materials creix any rere any a nivell mundial, impulsada pels processos de descarbonització dels teixits econòmics de cada país. S’estima que de cara a 2030, la demanda de metalls de terres rares augmenti un 600% a la Unió Europea. En aquest mateix període, es multiplicarà per vint la inversió en liti, i fins a vint-i-una vegades fins al 2050.
Aquest augment de la demanda va lligat amb la vulnerabilitat de la cadena de subministrament d’aquests materials, ja que sovint hi ha molta dependència d’un sol tercer país importador. Per això, la nova regulació treballarà per guanyar resiliència i competitivitat.
La nova llei garantirà que:
- La UE pugui confiar en cadenes de valor sòlides, resilients i sostenibles per a les matèries primeres crítiques.
- El Reglament reforçarà totes les etapes de la cadena de valor de les matèries primeres crítiques europees.
- Diversificarà les importacions de la UE per reduir les dependències estratègiques.
- Millorarà la capacitat de la UE per controlar i mitigar els riscos d’interrupcions en el subministrament de matèries primeres crítiques.
- Millorarà la circularitat i la sostenibilitat.
Prioritats i referències d’actuació
A la regulació s’estableix una llista de matèries primeres per importància estratègica, especialment les que permeten aplicar tecnologies estratègiques a nivell de sostenibilitat, digitalització, aeroespacial o defensa.
Alhora, la llei estableix punts de referència pel 2030 per a la cadena de valor estratègica de les matèries primeres, i per a la diversificació dels subministraments a la Unió Europea. Són:
- Almenys el 10% del consum anual de la UE per a l’extracció.
- Almenys el 40% del consum anual de la UE per a la transformació.
- Almenys el 25% del consum anual de la UE per al reciclatge.
- No més del 65% del consum anual de la UE d’un sol tercer país.
Cadenes de subministrament segures i resilients
La directiva redueix la càrrega administrativa, alhora que garanteix mantenir un alt percentatge de protecció social i mediambiental durant el transport. A la vegada, la UE promocionarà projectes estratègics i donarà suport extra per accedir a finançament i a terminis de concessió més curts. Els promotors poden presentar la seva sol·licitud de reconeixement a la Comissió Europea.
En aquest sentit, la llei estableix que els països membre hauran de desenvolupar i posar en marxa programes nacionals per explorar recursos geològics propis.
Com reduir el risc d’interrupció de la cadena de subministrament? La Llei crea un seguiment i un conjunt de proves d’estrès, coordina les existències de materials dels diferents països i obliga a les empreses que produeixen tecnologies estratègiques a que tinguin un pla de risc.
Sostenibilitat i circularitat al mercat europeu de matèries primeres crítiques
Amb l’entrada en vigor de la CRMA, els Estats membre de la UE han de prendre mesures per optimitzar la recollida de residus rics en matèries primeres crítiques, garantir-ne el reciclatge i investigar el potencial recuperador dels residus extractius.
A més, la Comissió Europea té capacitat per establir normes de petjada ambiental subjectes a diversos condicionants, fent que augmenti la circularitat i sostenibilitat de les matèries primeres crítiques al mercat europeu, i permetent que els clients prenguin decisions sobre els productes que contenen aquest tipus de materials amb la màxima informació possible.
Diversificació de les importacions
Per reduir la dependència d’un sol tercer país importador de matèries primeres crítiques, la Llei estableix diverses accions:
- Utilitzar acords comercials per assegurar i diversificar el comerç de matèries primeres crítiques.
- Ampliar la xarxa d’associacions estratègiques de la UE amb un enfocament de la cadena de valor i una forta dimensió de sostenibilitat.
- Utilitzar Global Gateway per a infraestructures suaus i dures per desplegar projectes al llarg de la cadena de valor de les matèries primeres i donar suport a la connectivitat.
- Treballar amb els països de la UE per establir una línia de crèdit a l’exportació de la UE per reduir el risc d’inversió a l’estranger.
- Abordar les pràctiques comercials deslleials relacionades amb les matèries primeres i augmentar l’aplicació de la llei.
A més, es proposa la creació d’un Consell Europeu, format per països de la UE i la pròpia Comissió Europea, per assessorar i coordinar les mesures de la Llei.
Enllaços d’Interès:
- Llei de matèries primeres crítiques.
- Projectes estratègics en el marc de la CRMA.
- Diari Oficial de la Unió Europea.
- Comissió Europea: Overview de la Llei de matèries primeres crítiques.
Nota: totes les dades tenen una finalitat informativa. L’empresa es manté com l’única responsable de l’ús i els resultats de la informació. Així mateix, és obligació de l’empresa verificar la informació abans d’utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.
Oficina tècnica de barreres a la internacionalització
En cas de dubte, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització t'ofereix suport gratuït per resoldre qualsevol problemàtica referent a les teves operacions internacionals.
Serveis relacionats
Pàgines relacionades
- Fer negocis a Alemanya
- Fer negocis a Àustria
- Fer negocis a Bèlgica
- Fer negocis a Dinamarca
- Fer negocis a Estònia
- Fer negocis a Finlàndia
- Fer negocis a França
- Fer negocis a Irlanda
- Fer negocis a Itàlia
- Fer negocis a Letònia
- Fer negocis a Lituània
- Fer negocis a Luxemburg
- Fer negocis a Noruega
- Fer negocis a Portugal
- Fer negocis a Suècia
- Fer negocis a Suïssa
- Fer negocis al Regne Unit
- Fer negocis als Països Baixos