ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Papers OME 3: Vins i caves: tendències i comparativa internacional

Articles i altres publicacions

Aquest paper estudia el sector vitivinícola i cavista català, fent una visió comparativa amb els nous productors mundials: Austràlia, Estats Units, Sud-àfrica i Xile. S'analitzen la producció, el consum, l'exportació, l'organització i estructura del sector, l'estratègia i l'entorn institucional. Així mateix, es presenten les tendències de consum a Àsia.

Papers OME 3: Vins i caves: tendències i comparativa internacional

Papers OME 3: Vins i caves: tendències i comparativa internacional

Presenta les tendències en el comerç mundial del vi, en el consum de vi als principals països productors i consumidors i del consum de vi a l’Àsia. Examina la producció, el consum, les exportacions, l’organització i l’estructura del sector vitivinícola i l'estratègia del sector d’Austràlia, Estats Units (Califòrnia), Sud-àfrica i Xile, productors cada vegada més importants. També estudia la situació mundial del cava.

En el consum per països, observa que els països tradicionalment productors són a la vegada els principals països consumidors, encara que presenten una tendència decreixent al llarg dels últims anys. En canvi, els països no productors estan incrementant el consum de vi per capita.

Els principals països productors de vi són França, Itàlia i Espanya. Tot i això Austràlia, els EUA, Sud-àfrica i Xile tenen cada vegada un paper més destacat en la producció mundial de vi.

A més, els destinataris principals de les exportacions vitivinícoles d’aquests països coincideixen majoritàriament amb els principals mercats de destinació de l’exportació catalana: el Regne Unit, Alemanya, els països escandinaus, els Estats Units, el Japó.

Destaca la pèrdua de quota de mercat del vi català a Espanya, fet que queda compensat per un augment considerable de les vendes al territori de Catalunya mateix i a l’exterior. Les exportacions catalanes a països com la Xina, el Vietnam o Singapur presenten una evolució molt favorable els darrers anys.