Informes d'estratègia empresarial
La digitalització i la necessitat d’avançar cap a un món més sostenible suposen un gran repte per la Unió Europea que té dificultats d’accés a les matèries primeres i a les cadenes de producció per produir les tecnologies necessàries.
- EUROPA OCCIDENTAL
- ECONOMIA CIRCULAR
- ENERGIA I RECURSOS
- INDÚSTRIA 4.0 I TECNOLOGIES DEL FUTUR
- TIC I TRANSFORMACIÓ DIGITAL
Tecnologies estratègiques: riscos per al futur de la UE
La Unió Europea treballa per fer possible una economia digital i climàticament neutre. Un repte del tot ambiciós que implica el desenvolupament de noves tecnologies davant la manca de matèries primeres disponibles i les vulnerabilitats de la cadena de producció de la regió. Tot plegat ho analitza l’informe d’ACCIÓ Tecnologies estratègiques: riscos per al futur de la UE (document .PDF).
La transició digital i energètica al món implicarà de ple a sectors estratègics com el de les energies renovables, la mobilitat elèctrica, la indústria 4.0, el sector aeroespacial o la defensa. Per fer realitat el desenvolupament a gran escala d’aquests àmbits, resulta imprescindible la fabricació de nou tecnologies clau:
- Bateries d’ió liti.
- Piles de combustible.
- Motors elèctrics.
- Turbines eòliques.
- Panells fotovoltaics.
- Robòtica.
- Drons.
- Impressió 3D.
- Tecnologies digitals.
La UE té un accés limitat a les matèries primeres necessàries per desenvolupar-les. Aquest fet provoca un augment de la competència entre sectors i regions per obtenir-hi l’accés i, eventualment, pot implicar un increment dels preus i dels potencials conflictes.
Per avançar cap al desplegament de les tecnologies, les polítiques de la UE passen per diversificar el subministrament de matèries primeres; augmentar els processos de producció al continent; reciclar i reutilitzar materials; promoure la innovació i l’R+D, el talent i les competències i promoure la col·laboració internacional.
Subministrament de matèries primeres
L’informe indica que la UE és molt vulnerable en el subministrament de matèries primeres en totes les tecnologies, tenint en compte que disposa de menys del 5% del total mundial. A més, aquestes vulnerabilitats provenen principalment de les matèries primeres crítiques com el silici, el titani, el niobi, el bor o el cobalt, entre d’altres. En aquest sentit, la Xina concentra l’oferta de tots aquests materials amb una participació global del voltant del 40%.
Subministrament en les cadenes de producció
Pel que fa les cadenes de producció, la UE té un risc elevat en la fabricació de components, tenint en compte que en produeix únicament el 10% de la producció mundial. D’altra banda, també cal destacar el risc més moderat en materials processats i en l’assemblatge, produint-ne més del 20% a escala global.
Tot i això, la UE és un actor rellevant en materials processats, piles de combustible i impressió 3D; i en l’assemblatge final de turbines eòliques i robòtica. Destaca negativament, però, en totes les fases de producció de les bateries d’ió liti, els motors elèctrics, els panells fotovoltaics, els drons i els tecnologies digitals.
Els grans reptes globals
L’oferta de matèries primeres i els plans d’inversió actuals no són suficients per accelerar la transició energètica i digital. Un fet que està produint un augment considerable dels preus de les matèries primeres crítiques. Aquests són alguns dels grans reptes globals:
- Alta concentració geogràfica de l’oferta i la producció.
- Termini llarg de desenvolupament de noves capacitats productives.
- Disminució de la qualitat dels recursos.
- Impacte mediambiental i drets laborals.
- Alta exposició de l’oferta als riscos climàtics.
- Risc de conflictes polítics.
Descobreix totes les dades i els grans reptes de cada tecnologia a l’informe Tecnologies estratègiques: riscos per al futur de la UE (document .PDF).
Descarrega't el document
Continguts relacionats
Pàgines relacionades
- Economia verda i circular
- Fer negocis a Alemanya
- Fer negocis a Àustria
- Fer negocis a Bèlgica
- Fer negocis a Dinamarca
- Fer negocis a Estònia
- Fer negocis a Finlàndia
- Fer negocis a França
- Fer negocis a Irlanda
- Fer negocis a Itàlia
- Fer negocis a Letònia
- Fer negocis a Lituània
- Fer negocis a Luxemburg
- Fer negocis a Noruega
- Fer negocis a Portugal
- Fer negocis a Suècia
- Fer negocis a Suïssa
- Fer negocis al Regne Unit
- Fer negocis als Països Baixos
- Indústria 4.0 i tecnologies del futur
- Sector d'energia i recursos
- TIC i transformació digital