El conseller d'Empresa i Coneixement s'ha reunit amb l'alcalde de Panamà per buscar noves vies de col·laboració empresarial amb Catalunya
- L’alcalde de la ciutat de Panamà, José Isabel Blandón, ha posat per exemple “la construcció d’un nou parc de 20 hectàrees, la remodelació d’un dels mercats públics més importants de la ciutat i les millores d’una de les instal·lacions esportives més emblemàtiques del futur”.
- Blandón ha assegurat que la missió empresarial organitzada per la Generalitat a Panamà i Cuba, encapçalada pels consellers Jordi Baiget i Josep Rull, és “una molt bona oportunitat per enfortir aquesta relació que ja ha donat els seus fruits”.
- Amb aquest objectiu, la Generalitat i el Consell General de Cambres han signat dos acords amb la Cambra de Comerç de Panamà per “estrènyer més les relacions entre els dos territoris, teixir aliances i escurçar els 8.000 km de distància”, segons ha explicat Baiget.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, s’ha reunit aquest dilluns al vespre amb l’alcalde de Ciutat de Panamà, José Isabel Blandón, per buscar noves vies de col·laboració empresarial amb Catalunya en el marc de la missió empresarial organitzada per la Generalitat a través d’ACCIÓ a Cuba i Panamà, que s’allargarà fins aquest divendres. Blandón ha assegurat que “hi ha empreses catalanes amb projectes que seran de molta importància simbòlica per la ciutat, com la construcció d’un nou parc de 20 hectàrees, la remodelació d’un dels mercats públics més importants de la ciutat i les millores d’una de les instal·lacions esportives més emblemàtiques del futur”.
L’alcalde de la ciutat ha afirmat que la missió empresarial és “una molt bona oportunitat per enfortir aquesta relació que ja ha donat els seus fruits”, i ha mostrat el seu interès per continuar col·laborant entre els dos països. “La ciutat de Panamà afronta el repte de la mobilitat i la gestió de residus”, àmbits en els quals “Barcelona és un referent, per Panamà i per a tota la regió”, ha subratllat.
De fet, amb la voluntat d’impulsar les relacions comercials entre ambdós països, el conseller d’Empresa i Coneixement ha signat un acord entre Catalunya i la Cambra de Comerç de Panamà, que agrupa més de 1.900 empreses i és la principal institució empresarial del país. L’objectiu és “estrènyer més les relacions entre els dos territoris, teixir aliances i escurçar els 8.000 km de distància”, ha explicat Jordi Baiget. El memoràndum d’entesa, signat amb el vicepresident de la Cambra de Comerç de Panamà, Gabriel Barleta, contempla l’intercanvi d’informació d’oportunitats comercials i d’inversió així com l’organització d’actuacions conjuntes en destí, entre d’altres, i que s’articularà a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Panamà, oberta a finals de l’any passat. En paral·lel, el Consell General de Cambres de Catalunya també ha signat un acord amb aquesta institució panamenya amb la voluntat d’establir un marc de col·laboració per impulsar les relacions internacionals entre empreses de Catalunya i Panamà.
Durant la signatura de l’acord -que també ha comptat amb la presència del secretari executiu de Competitivitat Logística de Panamà, Miguel Angel Esbrí- Baiget ha justificat l’interès de Catalunya per Panamà explicant que “és un hub, el punt d’entrada a tota la regió de Centre Amèrica i un punt logístic de primer nivell”. Ha destacat la presència d’una setantena de filials d’empreses catalanes al país i les 1.200 companyies catalanes que actualment exporten a Panamà.
Amb una població de 3,7 milions de persones i una extensió de 75.000 km2, Panamà va registrar l’any passat un creixement econòmic del 5,8%. És el país més ric de l’Amèrica Central i amb l’ampliació del Canal de Panamà es preveu que es consolidi com un dels principals eixos de comerç internacional del món. A més, aquest fet suposa una inversió del govern per a la millora de les comunicacions de transport i la necessitat de nous serveis logístics avançats, potencials àmbits per a les companyies catalanes. És un mercat que importa gairebé tot tipus de productes, tot i que en els darrers anys s’ha accentuat la importació de béns d’equip i maquinària per la construcció a causa de l’expansió d’aquest sector. De fet, la construcció –tant residencial industrial i comercial- genera una despesa anual de més de 5.000 milions de dòlars i representa el 16% del PIB.
A banda de les oportunitats de negoci per a les empreses catalanes que presenta aquest sector, la indústria turística de Panamà també és una de les portes d’entrada per a les empreses catalanes. El sector turístic va créixer més d’un 3% el 2015, i el Govern panameny ha creat una pla de desenvolupament integral per potenciar les infraestructures viàries i hoteleres. D’aquesta manera, el mercat presenta oportunitats de negoci per a empreses d’alimentació, begudes, instrumental de cuina, uniformes o parament, sistemes i tecnologies de gestió, serveis de consultoria per temes turístics, equipament, mobiliari per a hotels i restaurants.
L'alcalde de Panamà li trasllada al conseller Baiget que "hi ha empreses catalanes amb projectes que seran de molta importància simbòlica per la ciutat"