Idees d'experts Carlos Martínez, CEO d'Epinium
L’entitat Global Alliance for Banking on Values reuneix 54 entitats bancàries de tot el món que impulsen una economia més sostenible. Un model de banca transparent, centrat en els seus clients i que incorpora criteris ètics a la seva gestió.
Marcos Eguiguren és conscient que “això d’incorporar criteris ètics sembla molt complicat quan parlem del sector financer”. Però desmunta aquesta idea en un dels Esmorzars de finançament d’ACCIÓ. L’entitat que dirigeix des d’Holanda, la Global Alliance for Banking on Values (GABV), reuneix 54 bancs de tot el món que donen servei a 50 milions de clients i compten amb 163 bilions de dòlars en actius gestionats.
Eguiguren, que és Doctor en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya, lidera una xarxa d’entitats bancàries que utilitzen la seva activitat per crear un desenvolupament sostenible. “Un pot creure que aquest tipus d’entitats financeres són petites i marginals perquè n’hi ha poques a Europa”, diu Eguiguren. De fet, a Espanya només operen dos bancs d’aquesta mena: Triodos Bank (de matriu holandesa) i Fiare Banca Etica (italià). “Però a altres parts del món els bancs de la nostra aliança estan entre els principals dels seus països, com a Bolívia, Paraguai o Mongòlia”, destaca.
Quines característiques tenen els membres de la GABV? “Són entitats financeres regulades, que tenen llicència per captar dipòsits i donar préstecs”, explica el directiu. La xarxa no accepta bancs d’inversió i exigeix que les entitats siguin independents. A més, “la seva missió ha de complir un rol en la societat i l’equip directiu ha de voler formar part de l’aliança veritablement”.
Com mesurar si un banc treballa amb criteris ètics
Per calcular si una entitat fa banca basada en valors, la GABV ha creat una eina de mesura que funciona a partir de 5 principis. En primer lloc, “de manera intencional, el banc ha d’haver decidit que la seva política d’inversió tindrà un impacte positiu en el planeta”, diu Eguiguren. I afegeix que, de mitjana, el 62% del portfoli de préstecs dels bancs membres tenen aquesta finalitat.
El segon principi és que el banc es dediqui només a l’economia real, o sigui, a prestar els seus diners als seus clients. “No com la majoria de bancs, que destinen els seus diners a afavorir un altre tipus d’economia invertint en mercats financers, borsaris o de divises”, argumenta el directiu.
La “transparència radical” és el tercer principi de la banca amb valors. Una transparència que va més enllà del que controlen les entitats reguladores del sector, com el Banc Central Europeu. “Parlem de tenir una governança inclusiva, de CEOs empoderats que posen els valors humans al centre de l’activitat”, explica.
El quart principi és ser resistent i tenir una visió a llarg termini: “Els bancs han de ser professionals, solvents i rendibles”. Tot i que el benefici d’un banc, segons Eguiguren, “no pot ser mai l’objectiu prioritari, sinó una conseqüència de fer les coses que la societat necessita, i de fer-les bé”.
Fer una banca centrada en el client és el principi número cinc. La GABV fa una auditoria de quines són les polítiques comercials de cada banc per tal de saber què fa l’entitat quan un client té un problema. “Si el banc coneix el client i el vol acompanyar de debò, li donarà suport en els seus projectes vitals”, assegura. “Existim perquè estem ajudant la gent a que facin realitat els seus somnis”, afegeix.
Suport a projectes de caire social
Les empreses finançades pels bancs de la GABV normalment tenen una finalitat social. “Són respectuoses amb el medi ambient, tenen polítiques de salaris decents, o desenvolupen una activitat industrial totalment neta, per exemple”. És difícil trobar projectes per finançar? “Als països en desenvolupament és més fàcil perquè hi ha molts projectes de caire social. A Europa costa més, però estan creixent”, afirma Eguiguren.
És rendible la banca amb valors?
La resposta és rotundament positiva: “La rendibilitat dels nostres bancs és igual o lleugerament superior que la de la banca tradicional”, assegura Eguiguren. Pot la banca avançar, doncs, en aquesta direcció? “La principal barrera és la mentalitat. Ens hem d’acostumar que això és possible i anar fent canvis petits per evolucionar cap aquí”, anima el director de la GABV.